Stand up comedy – Америка

Стендъп комедията в САЩ набира популярност със създаването на The Comedy Store L.A. – най-известният комеди клуб в света, от Митзи Шор и нейния съпруг – Сами Шор.

Митзи тотално преобръща шоубизнеса в САЩ и формира златното поколение и златните години на американската стендъп комедия. От The Comedy Store започват кариерите на звезди като Джей Лено (Jay Leno), Дейвид Летърман (David Letterman), Джим Кери (Jim Carrey), Анди Кауфман (Andy Kaufman), Еди Мърфи (Eddie Murphy), Джо Роуган (Joe Rogan) и много други.

Днес стендъп комедията в Щатите е един от най-развитите шоубизнеси. Американският стендъп достига до публики из цял свят, постоянно създава нови фенове и привлича нови таланти. Стендъп спешълите на най-големите звезди на американската комедийна сцена имат милиони гледания.

Това са някои от най-популярните американски стендъп комедианти

Източник: Imdb.com, Wikipedia.com

Дейв Шапел (Dave Chapelle)

Дейв Шапел

Кариерата на Дейв стартира още от гимназията, където посещава театрални класове и открива интереса си към сценичните изкуства. Едва на 14 той започва да излиза на сцената на нощни клубове из Вашингтон. Скоро след завършването си Шапел се мести в Ню Йорк и се развива като един от най-талантливите млади комедианти там.

“Най-трудното нещо, което можеш да направиш, е да бъдеш себе си. Особено когато всеки те гледа.”
― Дейв Шапел


Луи Си Кей (Louis C.K.)

Луи – американец с мексикански и унгарски корени, е стендъп комедиант, писател и продуцент. Започва кариерата си през 90те, когато пише за комедианти като Летерман, Конан О’Брайън и Крис Рок.

Луи Си Кей

“ Винаги съм обичал комедията и наистина исках да бъда добър в нея. В началото беше съкрушително, защото не бях. Бях само на 17 и имах още много да уча за живота като цяло. Но продължих да опитвам. Бях достатъчно млад и достатъчно глупав и нямах друг избор. Нямах нищо друго, в което бях добър.”
― Луи Си Кей

Сара Силвърман (Sarah Silverman)

Силвърман изявява различни таланти като стендъп комедиант, писател, автор, изпълнителен продуцент и актриса, но е най-известна със стендъп комедията си. Тя е носител на две награди „Еми“. През 1993г. започва работа като писател и артист в SNL (Saturday Night Live), където работи и до днес.

Сара Силвърман

“Тефтерите ми със стендъп комедия са пълни с материали за дневник. Едно и също е. Мога да се разровя и да прочета стари тетрадки с шеги и да знам точно какво се е случвало по това време с живота ми.”
― Сара Силвърман

Крис Рок (Chris Rock)

Крис Рок се занимава професионално със стендъп комедия от 90те, когато става част от екипа на SNL. Дебютната му поява на малкия екран е в Ченгетата от Бевърли Хилс (Beverly Hills Cop II). Рок е носител на четири награди „Еми“ и три награди „Грами“.

Крис Рок

“Никога не пиша първо шеги. Първо записвам теми. Мисля за какво искам да говоря и тогава започвам да пиша шегите – не те мен. И дори да не ги намираш за смешни, няма да са ти скучни. Може да не си съгласен, но ще ги слушаш. Може би дори ще се смееш, докато си несъгласен.”
― Крис Рок

Джери Зайнфелд (Jerry Seinfeld)

Джери Зайнфелд стартира кариерата си през 1976г. с Open Mic в нюйоркски комеди клуб и поява в HBO спешъл на Родни Дангфийлд (Rodney Dangerfield) същата година. На 5 септември 1987г. излиза първият му стендъп спешъл по HBO Stand-Up Confidential. През 1988г. заедно с Лари Дейвид (Larry David) създават ситкома „Зайнфелд“ (Seinfeld), който се излъчва по NBC. В сериала Зайнфелд играе себе си. По време на четвъртия сезон сериалът става най-гледаният ситком в Щатите.

Джери Зайнфелд

След края на сериала Джери се връща в Ню Йорк, за да продължи стендъп кариерата си. Наричат Зайнфелд царя на observational comedy.

“Да съм стендъп комедиант е моята мисия в живота – това е страстта ми. Постоянната ми цел е просто да съм смешен, сам на сцената, пред публика непознати.”
― Джери Зайнфелд

Джордж Карлин (George Carlin)

Карлин е един от бащите на стендъп комедията в Щатите и сред най-емблематичните представители на жанра изобщо. Известен е с политическия си хумор и социалната си критика. Комедията му е смешна, но темите му са сериозни. С черен хумор той критикува социума, религията, политическите нрави и други теми табу.

Джордж Карлин

През 1972г. комедиантът е арестуван по време на изпълнение на монолога си „Седем мръсни думи“ (Seven dirty words), в който говори за седемте неофициално забранени думи, които не се ползват в радио и телевизионен ефир в Америка. Случката привлича публично внимание и става исторически момент за свободата на словото, защото води до регулации на Върховния съд относно „неприличен“ материал в радио и телевизионни емисии.

Карлин умира през 2008г. от сърдечни проблеми. Той има 14 стендъп спешъла. Списание Роулинг Стоунс го определя като вторият най-добър стендъп комедиант в света (след Ричард Прайър).

“Имам един идиотски навик и той се нарича „мислене“. Очевидно не съм много добър американски гражданин, защото обичам да формирам собствени мнения.”
― Джордж Карлин

Ричард Прайър (Richard Pryor)

Прайър е един от най-влиятелните стендъп комедианти на всички времена. Кариерата му започва с комедийни пърформанси в нощни клубове в Ню Йорк през 60те години. Той печели награда „Еми“ и пет награди „Грами“, както и две награди на American Academy of Humor. Според Comedy Central комедиантът е под номер едно в ранкинга на най-великите стендъп комедианти на всички времена. Списание Роулинг Стоунс го нарича най-добрият стендъп комедиант в света.

Ричард Прайър

“Това, което казвам, може да е част от представление, но също така е изпълнено със смисъл.”
― Ричард Прайър

Ейми Шумър (Amy Shumer)

Шумър е сред най-интригуващите съвременни стендъп комедианти. Тя говори открито на всички теми, които не сме свикнали да слушаме от жени. Известна е със сексуалните си шеги и дързостта си на сцената. Има пет номинации за „Еми“ и през 2015 печели една от тях – Outstanding Variety Sketch.

Ейми Шумър

“Искам хората да живеят според пълния си потенциал, вместо да се спират да бъдат себе си заради несигуности. Особено жените. Виждам твърде много от това навсякъде.”
Ейми Шумър

Кевин Харт (Kevin Hart)

Кевин започва да се развива като комедиант, печелейки няколко награди на Open Mic турнири в клубове из Ню Ингланд. Той участва в няколко известни комедии, като „Think Like a Man“. След първия му спешъл I’m a Grown Little Man, Харт добива огромна популярност. Печели People’s Choice Awards за „Любим комедиен актьор“.

Кевин Харт

“Смехът лекува всички рани и това е нещо, което ни свързва. Независимо през какво минаваш, смехът те кара да забравиш за проблемите си. Мисля, че светът трябва да продължи да се смее.”
Кевин Харт

Стендъп комедия в България